a barátság nagy kérdései

eletrevalok_3

Vajon létezik nő és férfi között barátság? Vagy lehetetlen? Megválaszolta ezt már ép ésszel valaki? Egyáltalán, mi a barátság? Kit tekintünk barátunknak? Fel tudsz hívni valakit akár az éjszaka közepén, ha bajban vagy? Van, valaki, aki nem nyomja ki ilyenkor a telefont? Valahol azt olvastam, hogy a barátok olyanok, mint a csillagok. Ha nem látszódnak, akkor is tudod, hogy vannak! A legtöbb giccses kiscicás-kisbabás-tengerpartos képet barátság címszó alatt találod, és abban is egész biztos vagyok, hogy a netes világ magas százalékban leterhelt a baromi bölcs barátságról szóló idézetekkel. És mégis ez foglalkoztat.

Valahogy a barátság fogalma is átalakult. Barátom mindenki, aki bejelölt a facebook-on, vagy csak az ismerősöm? Barát

már a földrajz órán is tanultunk a "barátságról"

az, akivel jókat dumálunk, eljárunk sörözni, közös hullámhosszon vagyunk, közös az érdeklődési körünk? Nem vagy a barátom! – mondja egy kissrác az oviban, és közben meghúzza egy kislány copfját. Általános iskolában ilyen leveleket küldtünk az unalmas órákon a padtársunknak: Leszel a barátom? Húzd alá: igen … nem. Barátaink voltak egy percig, egy hónapig, aztán megsértődtünk és más lett a barátunk. Elég hamar elképzelhetetlen lett, hogy egy sulis lány és egy fiú barátok legyenek. Kizárt volt. A gimiben jött: járunk. Ez már azt jelentette, hogy nyilvános lett a “szerelem”. Ti most jártooook? Kérdeztük bátran egymástól. Aztán volt, hogy letagadtuk. De mikortól tudjuk, hogy amit a másik fél iránt érzünk az nem barátság, hanem szerelem? Kikerültünk az életbe fiatalon, és a barátság még mindig az együtt szerzett élményeket jelentették. Az idővel kiderül, pontosan ki a barát. Amikor érkeznek az élet megpróbáltatásai. Amikor kipróbálódik egy barátság. Amikor kapsz egy vállat, és azon zokoghatsz. Amikor egy barát elfogad minden hülyeségeddel együtt, de meg is mondja, hogy hülye vagy. Amikor egy barát segít átköltözni egy másik életbe, ha úgy adódik.

Láttam magam előtt megélt, évtizedes férfi barátságokat: nem kérdés az összetartás, a segítségadás, az adott szó. És az az igazság, hogy sokkal kevesebb megélt, több évtizedes női barátságot láttam. Valahogy egy nő, ha férjhez megy, gyereket szül, egyszerűen nem teheti meg, hogy a régi rendszerességgel csevegjen órákat telefonon, nem tud rendszeresen eljárkálni táncolni, bulizni. A férfiak rögtön tejfakasztó ivást rendeznek egy gyerek születésekor, míg a nő küzd a kórházban a gátsebbel, tejbelövelléssel, hormon-száguldozásokkal. Ez rendjén is lenne, vannak nőcis dolgok, és vannak pasis dolgok, amiket nem feltétlenül értünk egymásban – de éppen erről írtam a focis bejegyzésben. (Érdekes, a férfiak nem is szoktak órákat csevegni telefonon. Vagy igen?)

gyerek - kutya - tuti hatás

Azt hiszem itt is, mint a felnőtt életben, szükség van tudatosságra. A barátságot is ápolni kell. Magától elmúlhat, elsodorhatnak az életállapotbeli kötelességek. De választjuk a barátainkat? Vagy mellénk sodródnak? Ha összeillünk barátilag, akkor az hogyan marad meg? Egy váláskor elkerülhetetlen, hogy megoszlanak a barátok, nem is lehet kétféle verziót egyforma megértéssel kezelni, valakit fölött meg olyan könnyű pálcát törni. Vannak olyan csúnya esetek is, hogy az egyik fél eléri azt is, hogy az egész baráti kör mellette tanúskodjon a bíróságon, a másikra pedig előtte pár nappal simán mosolyognak a “barátok”. Meg lehet ilyenkor bocsájtani, tudva azt, hogy csak be vannak hülyítve?

Vannak olyan anyukák is, akik már elég korán a barátnőjükként kezelik a lányukat, én nem tartozom közéjük, sok mindent átbeszélünk a lányommal, de alapvetően az édesanyja vagyok, aki megvédi, biztonságot ad azzal, hogy érti a felnőtt világot, jól tájékozódik benne, és meg lehet bízni is a tudásában, és dönt a fontos kérdésekben. Nem vagyok gyerek, felnőttem, nem akarok gyerek lenni, mert gyerek nem nevelhet gyereket.

Ha megházasodunk, akkor a legjobb barátunknak automatikusan a házastársunknak kell lennie? A szerelmeink egyben a legjobb bizalmasaink is lesznek? Megférhet egy házasság mellett egy másik nemből származó legjobb barát?  A házaspárok barátkozzanak másik házaspárokkal, és akkor párhuzamosan működik a dolog?

Nem hiszünk már a szavaknak, sokkal inkább a tetteknek. A hétvégén láttam egy eszméletlenül jó filmet, az Életrevalók címűt. Nem ismert a rendezője, nem világhírűek a főszereplői, a tartalma pedig nélkülözi a semmit mondó kliséket. Ebben a barátság a tettek következménye, két eltérően más világból, élethelyzetből származó férfi sokat tesz egymásért, az egyikük először a pénzért, a másik a ráutaltságból, de  mindketten túl tudnak lépni ezen, és aztán feltétel nélkül, barátságból segítik egymást.

- Létezik nő és férfi között barátság? – Persze! Előtte vagy utána?

Lassan megdöntöm az egy blogbejegyzésre eső kérdések számát, és úgy sejtem, csak a felszínét kaparásztam meg valaminek. Este baráti sörözés, nem fogunk ilyenekről beszélgetni, ezek már nem kérdések, már bizonyítottunk, és tudjuk is a válaszokat a férfi-nő barátságra: létezik bizony, csak nagyon jó fejnek kell lennie mindenkinek, át kell emelni az egészet egy másik síkra, dimenzióba, és kell egy erősebb összekötő kapocs, közös hit, közös elszántság egy jó ügyért, közös mozgalom, mindenképp valami emelkedettebb, mint az elferdült világ átlagjelenségei.

úgysem halogathatom már sokáig a sörrajongásomról szóló írást!

És nem hagyhatom sorok nélkül a lassan évtizedes barátságunkat a PP fedőnevű lánycsapatunkkal. Klasszikusan négyen vagyunk, mint minden csajos barátnős sorozatban, és ha csak annyit lebbentek fel történetünk eseményei közül, hogy egy legendává nőtt prágai sörtúra, akkor elég sokat elárultam. Van rólunk egy fénykép, négyen ülünk az Aranytigrisben, ahol egy órán belül kivívtuk a morcos pincérek tiszteletét, 3 korsó/fő, és nem az első hely volt, ahova aznap beültünk, szóval a többedik sör után nézünk a kamerába, a szemünkben benne van minden, amit a belevaló XXI. századi nőkről/anyákról meg kell tanulnia a gyerekeinknek. Sörreklámnak, útikalauz illusztrációnak, és persze barátság fotónak, mindenféle okosság nélkül – elsőrendű!

 

 

 

One Response to a barátság nagy kérdései

  1. Kovács János szerint:

    A férfiak barátságát a háború csiszolta gyémántá. Ha halálra kínoztok sem árulom el bajtársaimat önfeláldozása, kihozlak ha megsérülsz a golyózáporból hősiessége, az együtt gubbasztás a lövészárkokban hónapokig vakarózva a tetvektől egymásra utaltsága, az összekapaszkodás a túlélésért ezer megpróbáltatása csuda szép történeteket képes előhozni a lelkekből! Talán ezért vannak a háborúk? Vagy talán ez az egyetlen értelmük? Nem tudom. De évezredek óta vérben és mocsokban születik, -akár a gyermek- az igazi férfi barátság.
    Férfi és nő barátsága háborút szül, mégha oly tiszta is!A csak emberi tényezők között érthetetlen, hogy miért közelít egy férfi nőhöz baráti szándékkal? Azt mondják barátság csak egymás iránt szexuálisan teljesen közönbös lelkek között születhet, mert egyébb esetben csak idő kérdése, hogy mikor szexualizálodik. És ez így van!A csupán emberi tényezők hatalmában élők számára. De ha belépünk az isteni milliöbe, az ember képes meghaladni saját természetét, vagy megvalósítani az ellentétek egyidejűségét. De ehhez isteni kapcsolat kell! Szoros kapcsolat mindkét félről egy harmadik ölelésében, aki Isten is és ember is egyben! Másként lehetetlen!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


1 × három =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB