40. poszt: 40 életvezetési jó tanács 40 képpel 40 éves szülinapra és után (1. rész)

torta

Már a múlt héten készültem beszámolni arról a bizonyos negyvenedik saját szülinapról, és ráadásul képes beszámolóval, mert a gyerekekkel vagy száz képet kattintottunk aznap, hozzá is álltam szépen, hogy egy óra alatt feltöltöm, de ismét győzött a technika, az informatika, a webszerkesztés a generációs számítógépes-tudásbeli hiányosságaimon, és idáig nem sikerült, de most! Talán megfejtettem a virtuális rébuszt. Jelentem, túl vagyok a negyvenedik szülinapon, és ígérem, ez lesz az utolsó írás róla, (de az két részes lesz),  lécci-lécci támogassatok még, hogy minden előzetes paráztatás után, igenis vidáman lépjek az előttem álló, állítólag, legszebb évtizedem elé. Mivel most már hivatalosan is bölcs vagyok, mint eszméletlenül élet-tapasztalt érett személyiség átadom életvezetési javaslataimat épp negyven kivonatban, de két részletben. Szóval ez csak az első rész. Eddig bírtam a képméretezést, feltöltést, szövegezést…hiába, na. Öregszem.

 

smink és álarc nélkül

1. Aludj sokat! Reggeli ébresztőórát le kell nyomni, fejre húzni a takarót! A legizgalmasabb álmok itt jönnek a félig ébren állapotban, kicsit el lehet aludni, és máris összeszedettebb a reggel!

 

 

 

 

első ajándék

2. Bármilyen hajnali órán zörgeti az ajándékos csomagot a füledbe a drága gyermek, örülj neki! Pár év és letagadja, pár év és könnyes szemmel emlékszel vissza rá, hogy aznap reggel még tudtad, merre jár.

 

 

 

 

 

 

 

 

mögötte a János-hegyi kilátó

3. Ne keserítsen el, hogy egy napfényes nyári hajókirándulást terveztél a szülinapodra, és az évszázad felhője ereszkedik épp a közeli hegyoldalra a lakástól pár méterre huszonhárom fokos hőmérsékleteséssel! Se hőguta, se leégés! Irány a mozi, és ott is megkapod: a felhők mögött szivárvány ragyog! (Jégkorszak 4.)

 

 

4. A reggeli készülődés tizennyolc évesen pár perc volt, az évek számával a fürdőszobában eltöltött percek arányosan növekszenek a használatban lévő kenőcsök, krémek, sminkcuccok, samponok, csipeszek és egyéb szépészeti kellékek számával együtt. És egyre inkább az a gyanúm, hogy egy sima mosószappannal is hasonló eredményt érnék el.

 

 

 

 

szülinapi reggeli: frissen sütött karajka

5. A legfontosabb étkezés a reggeli! És az ebéd, és a vacsora. Annyit gyötri magát az ember a fogyókúrával, biztos meg kell találni a sport-egészséges táplálkozás-belső harmónia kombinációt…csak ne maradjon el az élvezet! Hétköznap a munkához elég a saláta és minden frissesség a gyomorba, de ünnepekkor, hétvégén: éljen a libatöpörtyű lila hagymával, szalonnák és husik, nokedlik és tészták, házi lekvárok vajas kiflire, fölmelegíteni a sütőt a nagymama  sütireceptjeire! Evés és főzés, sok derült megelégedett perc alapja!

klasszik korsóval

6. Sör! Nem kerülhetem meg, nem hagyhatom ki, és nem ismételhetem magam, ha nem vállalod, állj háttal a fénynek, de a reggeli sörnek nincs párja. Az egész nap olyan lesz, mint a sör színe, aranyló, és az egész nap hangulata olyan lesz, mint a rendetlenkedő buborékok tánca. Persze oly ritkaság ez a lehetőség, hogy nem mindennapos esemény az ilyen kulináris élvezet.

sünifej

7. Jönnek az ősz hajszálak, kitéped, három jön helyette, pakolás, festés, csíkozás, olajozás, szárítás … végeláthatatlan. De remek vicces szórakozás egy jó hajcsavaró, lányommal közös tulajdonban, tavaly szülinapra zsákmányoltuk.

 

 

 

becsavar(od)ás után

8. Csak annyit tennék ide: jó egy kicsit megőrülni, tudjátok: pocsolyában tapicskolás, rakparton ücsörgés és konflisozás…

 

 

 

 

 

9.  A szem a lélek tükre. Újat mondtam? Indítsd a napodat pár perc meditálással, elmélkedéssel, elmélyüléssel, belső béke, napi terv, test és lélek harmónia és a belső összhang kiül az arcodra és máris…. hm. Aha. Egy jó alapozó is megteszi, elmélkedem, míg félálomban vakolok a párás fürdőszoba tükör előtt, mi legyen a gyerek uzsonnája, mit kell befizetni és mikor fogok kiteregetni…

hátsó megvilágításban a sör-husi reggeli

10.  ”Mindig a fénybe nézz!” – énekelné Ákos, és egyet is kell értenem, csak legyen jó napszemüveged, és különösen, ha az alagút végén van a fény, hát akkor izgalmas, és “árnyék mögött fény ragyog, nagyobb mögött még nagyobb, amire nézek, az vagyok”, akkor inkább legyek fény, mint sötét, de ha lehet, akkor ne olyan coelho-s ősfény-anya-komplexuszos fény, hanem optimista fény…jut eszembe: sarki fény, bakancslistára vele!

 

 

 

 

ebédre várva

11. Legalább szülinapra megérdemel az ember egy jó kis étteremben egy jó kis ebédet. Jelen esetben a csapolt sör táblája döntött, pedig olasz étterem volt, ehhez kapcsolódó jó tanács, az olasz konyhát érdemes kipróbálni, főzésileg is, olyan vidám! A tésztagép nagy móka, paradicsomszósz házilag, fokhagyma-olívaolaj, pizzaszélek és végtelen spagettik, házilag gyúrt pizzák, bele kell építeni a heti menetrendbe!

 

 

 

kv - kicsit belátszódik a mascarpone-s sajttorta hozzá

12.  Kávézás a  másik nagy kedvencem, ha majd magas lesz a vérnyomásom, akkor koffeinmentes kávét fogok inni öreg koromban. Kérj ristrettót! Nagyon jól hangzik, espresso már elavult, a ristretto kábé ugyanaz itt Magyarországon. Egyszer volt szerencsém Velencében egy igazi olasz ristrettóhoz, másnap hajnalig ébren vigyorogtam.

 

13.  Séta, bolyongás, andalgás anélkül, hogy sportértéke lenne, szép helyen, kettesben, családilag, télen, nyáron – na erre olyan nehezen tudom rávenni a családtagjaimat! Ezen a napon nem mertek tiltakozni, és a végén rácsodálkoztak, milyen érdekes helyen lakunk.

 

 

14.  A gyerekkor emlékei ha akarjuk, ha nem, mindig velünk lesznek, mostanra értettem meg, mennyire meghatározóak, elég, ha a rossz emlékekből csak a hegek, bárányhimlő-helyek és egyéb balesetnyomok maradnak az arcon, biztos elrontunk egy-két dolgot, de vigyázni kell a gyerek lelkére!

15.  Meg kellene már jegyeznem a kedvenc virágom nevét, (liziánder?), érdemes, ha azt szeretnéd nézegetni az ünnepekkor, amikor felköszöntenek, néhány liliomot kiköltöztettem már az erkélyre, és a kiszárított rózsák rendkívüli porfogók!

 

 

 

 

Halászbástya

16. Nem szabad sokáig bosszankodni a méltánytalanságokon! Hogy a Halászbástya egy bizonyos részére miért lehet csak belépővel belépni? Legalább az egyszeri magyar állampolgár szemlélhetné saját országának saját kilátását saját történelmi múltjával. Legalább lenne hozzá show, mint a londoni Tower-ban! De nem bosszankodunk, hogy mennyire méltatlan az egész!

17. Felnőnek hamar és egyedül közlekednek. De addig is, minden útkereszteződésben: figyelj, nézz jobbra, nézz balra, vigyázz, nem állsz szóba idegenekkel, egyenesen hazajössz a suli után, fölhívsz, ha odaértél, kézmosás a buszozás után, ne ülj rá sehol a wc deszkára…

 

 

a Parlamenttel

18. Orsi for president!  Jajj, ne! Ne! De azért nem árt, ha van az embernek egy életterve, valahogy ez a világ leszoktat arról, hogy hosszú távon gondolkodjunk, és ne számoljunk következményekkel: mindent most rögtön azonnal. Pedig tervezgetni jó!

 

 

 

 

 

 

 

19.  Történelem lecke és helyesírás óra – elég végigsétálni a Várnegyedben, és rájössz, mennyi mindent elfelejt az ember a tanulmányaiból. Mikor épült a vár, ki lakott benne, mikor foglalták el a törökök, mi volt vele a háború alatt? Öööö. Kicsit utána kell nézni. Egészen érdekes úgy várost látni, mintha turista lenne az ember. De a legfontosabb jó tanács ide mégis: legyen egy nagyon kényelmes, strapabíró és jól szellőző cipőd!

 

 

 

a Sándor-palota előtt

20. Nem kell messzi országba utazni mindig, annyi mindenre rá lehet csodálkozni pár kilométerre az otthonunktól. Nem is tudtam, hogy Budapesten is van őrségváltás rezzenéstelen arcú katonákkal és mindenki fotózkodik velük. De ne viccelődj az őrt álló katonával, ne próbáld meghúzni a ravaszt, mert akkorát csattan a kövön a fegyvere, hogy szétrebbennek a pimaszkodó fiatalok! Tanulják meg ezek a mai turisták, hogy vannak még utódai a hátra nyilazó magyaroknak!

 

 

 

 

Folyt. köv. csütörtökön!

 

 

One Response to 40. poszt: 40 életvezetési jó tanács 40 képpel 40 éves szülinapra és után (1. rész)

 1. kertmester szerint:

  1. Az aki szép az reggel is szép!
  4. ilyen szép babának babaszappan.
  8.-9. őrjítő!
  Különösen a kisugárzása, még így monitoron keresztül is.
  10.-11. Ilyennek szeretünk.
  12 fogok csinálni neked egy extra hosszú melange-t. és felejteni fogod a risretzót.
  18. mindjárt szerelmes leszek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− három = 6

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB