Panka-jojka

szülinap

Tizenhárom évvel ezelőtt éppen ezen a napon változott meg végérvényesen az életem, annyira nagyon, hogy ez már halálomig kitart, de nem is bánom, mert akartam, hogy annyira változzon meg: anya lettem, az egyetlen, mert csak egy van, ma tizenhárom éve született az én Klónom, Csillagom, Lányom, Életem Gyönyörűsége! Anya! Most már nekem is írjál jojkát! – mondta tegnap, hát mikor, ha nem épp ma, a szülinapján! Két napja gondolkodom rajta!

Kezdjük ott, hogy mi is a jojka. Legrégebbi olvasók emlékeznek is rá, vissza lehet olvasni egy régebbi bejegyzésben, hogyan találtam rá, szóval ez egy régi lapp népi műfaj, dal, amelyet egymásról egymásnak írnak a lappok, azzal hordozzák szívükben azt, akit szeretnek, azt dúdolják, amikor magányosan bandukolnak a rénszarvasokkal a tundrán. Azóta páran kaptak tőlem egy jojkát, főleg szülinapra, van, aki egészen modern szabadversben kapta, de attól még ugyanúgy átjárta  a szívem, közben z A betű sztrájkb lépett, egyezkedek vele, mert eszperente nem lehet nyelve egy szeretetteljes … jojkának! Visszajött!

Tizenhárom éve majdnem kétszer ekkora voltam, de nem is emlékszem már a nehézségekre, csak arra, amikor megszületett Elsőszülöttem, a méhemből, a véremből, a lelkemből. Az intenzíven voltam utána, így sajnos a legelső pillanatokban elvitték, haragszom érte nagyon, azóta pótolunk, öleljük egymást sokszor. Kivételes ajándékot kaptam vele, különlegesen tehetséges, minden elfogultság nélkül, már írtam is róla, a kamaszkorról, amikor Törökországba utazott, amikor hazajött a táborból. Minden nap lenyűgöz valamivel, de legfőképp a vizualitásával és rajzos zsenialitásával, egészen kicsi kora óta rajzol, mindenhová, még a dolgozatai szélére is. Csodálom, ahogy a kamaszkort nyomja, meg lehet bízni az önállóságában. Ebben más, mint én voltam valaha is: magabiztos és határozott. A minap öcséméknél fél perc alatt behozta a tv-re a you tube-ot, és anyák napjára is egy power point-os képsort kaptam tőle idézetekkel, képekkel.

Nekünk nyár közepén van a szülinapunk, amikor mindenki nyaral, nehéz bulit szervezni, ma hárman leszünk, és remélem, feljutunk az óriáskerékre, ami most a város közepén áll. Pontosabban forog.

darcySokszor nagyon nehéz, főleg, amikor távol vannak. A múlt héten is három mondat tökéletes touchdown-ra tett, ahol én voltam a labda, k.o. volt a maga teljességében, azt gondoltam, magányosan halok meg a szoba közepén, és még a farkaskutyák is átjönnek Bridget Jones-tól vagy a rénszarvasok Mark Darcy pulcsijáról, igen, ezt néha előadom, lehet szétesni néha, akkor kell ilyeneket olvasni a gyermek fogalmazás füzetéből:

“Az édesanyám nagyon kedves, mindig szeretget, és én is szoktam segíteni neki a sütés-főzésben, és minden másban. Anya pedig mindenre tud mondani valami okosat. Anyukám vércsoportja nulla negatív. És anya a legjobb anya a világon, de az univerzumban is. Anya szülinapjára egy BMW kabrióval mentünk. És sok-sok barát várt minket.” – ez pedig a Másodszülött tollából érkezett.

És akkor jöjjön a jojka, amit felolvasok az én Csillagomnak, ha bírom, vagy a kezébe nyomom, és ezzel Drága Olvasók, nagyon nagy bizalmat szavazok meg Nektek, hogy ezt megosztom:

 

Panka-jojka

én kicsi vadmacskám

húzd vissza karmocskád

csak puha talpakon

járj vadvirágos utakon

a világ vár rád

szabadon

s ha egyet kérhetek

és csak egy lehetek:

minden tiszta fehér merített papírod

ahol életre kelt rajzaid tanítod

 

ezt őrizhetem örökre

őrizhetlek

örökre

 

És most már csak ez kell a könnyeimnek:

http://youtu.be/Zi7OXmTmgGg

 

hát így…

 

 

 

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB