szürke 51

grey

nos. tavaszodik. az erkélyről épp néztem a hársfát, majdnem felér a hetedikig,  megjelentek rajta a rügyek. valamit tudnak. a természet, ha jól figyelünk, már előre jelez újdonságokat. a madarak is meg vannak őrülve reggelente. és a szemekben tágulnak a pupillák. megakadt sóhajok hagyják el az ajkakat. én meg moziba mentem.

kábé semmit sem tudtam előtte a szürke ötven árnyalatáról, csak hogy valamitől nagyon népszerű. ja, tudom, mi a központi téma. dehát volt már ilyen. bestseller, amiben szex van. de ennyi? előre jelzem, hogy összességében azért tetszett. mert elgondolkodtatott egy-két jelenségen, ami körülöttünk zajlik, és elbőgtem magam a végén, mert eszembe juttatott valamit az alárendeltségről és a saját életemből.

az érdekes például, hogy az egész világ megbotránkozik, ha kiderül valamilyen erőszakos vagy pedofil cselekmény, szörnyülködik az abúzuson, küzd a bántalmazás, a családon belüli erőszak ellen, mégis millióan vásárolnak abból a könyvből, amelyben egy szűz fiatal lány belemegy egy furcsa, nyilvánvalóan a testnek és a léleknek is veszélyes kapcsolatba, amelynek alapja a megalázás, az alávetettség egy feldolgozatlan gyerekkori traumáktól sérült mosolytalan milliárdos férfival.

az is világos üzenet, hogy a főszereplő sérült pasi miért keresett egy furcsa hobbit magának, amelyről azt hiszi, hogy kielégíti az örök éhségét, egyáltalán, miért éhes valamire? full gazdag, mindene megvan, hihetetlen luxusban él, a családja – mondjuk így – normális szeretetteljes közeg, azt csinál, amit akar, azt vesz meg amit és akit akar, oda jön, megy, ahova akar, de semmi sem hoz neki megelégedettséget, csak ha fizikális fájdalmat okozhat. a pénz nem minden – állítja a közhely. de mi lesz, ha már az ütlegelés sem elég? ölni fog? hova lehet még eljutni vadabb élményért?

lehet, hogy felületes, meg közhelyes a film/könyv, de mégis volt benne egy-két mélyebb rész, amitől hatott, az egyik ilyen nekem: hogy hol van a normális-abnormális határa, mert mondjuk szigorú vallási erkölcs szemszögéből nézve, már a csúnya beszédnél buktak, de egy megértő, elfogadó szemléletből, mindkettőt, a lányt és a férfit is meg lehet érteni. hol a vágy és a vágybeteljesítés határa? meddig lehet elmenni ép ésszel sérülés nélkül? hol a játék? hol a valóság? hol csikiz? hol fáj? hol fáj? hol a kielégülés testileg és lelkileg? hol nyugszik meg a test és hol a lélek?

amikor regényt olvasunk, mindent el tudunk képzelni, és a fantáziánkra bízhatjuk az egészet, de sokkal többet tudunk meg a belső érzelmekről, egy jó színész persze meg tudja jeleníteni, de legjobban a fejünkben áll össze. a film viszont remekül megjeleníti a külvilágot, a pasi játszószobáját eskü, hogy nem tudtam volna elképzelni, és mivel ebben volt egy kis drasztikusság, relatív mondjuk ez is, én a Derricknél is néha befogtam a szemem, itt is ki kellett hagynom egy két filmkockát, mert én nem bírtam nézni. utána kellett megkérdeznem, pontosan mivel is kapta a lány az ütéseket, amikor hatig számolt? és ami után aztán besokallt?

na, kellett a végén bőgni egy kicsit. mert az egészet egyben lelki síkra is áthúztam. mert van lelki bántalmazás, lealázás, megsemmisítés, elárulás, lelki megerőszakolás, lelki korbács. és milyen jó lenne, ha az életben lenne mindenkinek egy szó, egy stop, egy vörös! felkiáltás, amitől megáll a rossz, és amit használni is tudunk, ha felismerjük, hogy itt az ideje, csak felordítani: állj! és vége a nehézségnek.

lehet, hogy gyenge a lelkem, lehet, hogy gyenge a film. azért jó volt, és néha vicces is. ja, jó volt. és Jacek úgy ült mellettem, úgy vigasztalt, úgy nézett rám, olyan nyugodt hangja volt… hogy semmit nem kellett hozzátennem a képzeletemből. végre. a hársfák bimbója is még szürke. szürke 51.

 

 

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB